TAHUKAH ANDA??
Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organik
Kenapa
kacang soya mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara
kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan..
Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara kanser dan
nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides
tidak digunakan di sepanjang proses pembesaran kacang soya ini.
Kacang soya itu mestilah Non GMO (tak dihasilkan secara genetik)
Kenapa kacang soya mestilah non genetically engineered? Sebab secara umumnya.. kacang soya yang
dari jenis genetik ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang
vitamin sintetik dan vitamin natural..) dan kebanyakkan syarikat akan
mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan kacang soya yg
dihasilkan secara genetik. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government
scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa
disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan.
Soy Protein tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu
Ini ciri yang amat penting. Badan memerlukan kesemua 9 ini untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi, enzim. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
Ini ciri yang amat penting. Badan memerlukan kesemua 9 ini untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi, enzim. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan
dgn alkohol-Alkohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn
alkohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%!
Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko kanser
paru2, dan macam-macam lagi..Isoflavones juga bermanfaat dlm
penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.
Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan
Soya
yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance.
sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood
pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand
that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps
the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO
ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan
Amino
acids sangat sensitif dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking
protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO
ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in
all of the essential amino acids, inadequate brain development and
hormones, or other body tissue development can be the result.
Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur kalsium..
Kajian
/artikel melaporkan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh
mnyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yg demikian unsur kalsium yang
secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan
kembali serbuk soya tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protein tidak
menambah cukup unsur kalsium.
ESP SHAKLEE ADALAH MINUMAN BERASASKAN SOYA YANG TERBAIK (^_^)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan